Supermicroscoop voor OIC

Course date: 01 June 2010 - 01 June 2010
Location: Erasmus MC Rotterdam

This course is fully booked! You can still register, but will be placed on a waiting list.Supermicroscoop van € 900.000

Een driedimensionale superresolutie-microscoop ter waarde van bijna € 1 miljoen, die kan het Optical Imaging Centre van het Erasmus MC aanschaffen. Dit dankzij een forse subsidie van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Fundamentele kennis
De fundamentele kennis over structuur en functie van celonderdelen die met de superresolutie-microscoop wordt verkregen, is belangrijk voor onderzoek naar onder meer kanker en verouderingsziekten, zegt moleculair bioloog dr. Adriaan Houtsmuller.

Acht keer beter
De aan het Erasmus MC toegekende 'Structured Illumination Microscope' is de eerste fluorescentie-microscoop in Nederland met een sterk verbeterd oplossend vermogen in breedte én diepte. Hiermee kunnen tot acht keer kleinere details worden gezien, vergeleken met de gebruikelijke beeldtechnieken.

Kern van de cel
De illustratie hieronder toont een celkern. Let op het verschil tussen regulier beeld (links) en het scherpe, gedetailleerde beeld met de nieuwe techniek (rechts).

Het verbeterde beeld stelt onderzoekers in staat een veel nauwkeuriger inzicht te krijgen in het inwendige van kleine celorganellen, zoals transportvezels en -vesikels in de cel. Ook clusters genen en structuren voor DNA-reparatie komen dankzij het nieuwe apparaat helder en scherp in zicht.

 


This course is fully booked! You can still register, but will be placed on a waiting list.
Click here for the other items